Ugródeszka  - online zenei folyóirat  
Archívum
 
 
Csináld magad
  Nagyteljesítményű erősítő építése (2. rész)  
 

 

Korábbi "Nagyteljesítményű erősítő építése 1. rész" folytatása.

 

Ebben a számban megismerhetitek, hogy-hogy épül fel egy IC-s 100W-os erősítő végfok modulja. Megnézzük milyen tápegység szükséges ehhez, és hogy lehet összekapcsolni két végfokot híd kapcsolásban, hogy a kimeneti teljesítményt 170 W-ra emeljük.

Az erősítőt TDA 7294 V IC-vel valósítjuk meg, mivel teljesítménye kiváló, zaja kicsi, ára megfelelő, és rengeteg extrával rendelkezik, úgy mint beépített koppanás gátló, hangszóró védelem, mute, és stand-by funkciók.

Koppanás gátló: Aki már épített erősítőt, az bizonyára észrevette, hogy be illetve kikapcsoláskor a hangszóró majd kiugrik a helyéről, és ez nem tesz jót neki. Ennek az az oka, hogy amíg a tápegység nem éri el az üzemi feszültséget, addig az erősítő kimenete teljesen kiszámíthatatlan. Kikapcsoláskor ugyanez a feszültség bizonytalanság lép fel. A beépített koppanás gátló úgy működik hogy az erősítőt mindaddig MUTE üzemmódban tatja, míg a tápfeszültség nem stabilizálódik. Kikapcsoláskor szintén figyeli a feszültségingadozást, és amikor az erősítő működése már nem fenntartható, egyszerűen stand-by állásba teszi avégfokot.

MUTE: Az erősítő üzemel, a bemenetet nullára köti, így teljes csend van a kimeneten.

Stand-By: A végfok csökkentett energiafelhasználású üzemmódban van, kimenetén nem jelenik meg jel, és fogyasztása nullához tart.

Lássunk is hozzá az erősítő kapcsolási rajzának tárgyalásához. Nem kell megijedni, megpróbálunk mindent lefordítani magyar nyelvre, úgy hogy aki most lát életében először kapcsolási rajzot, az is megértse.

Erősítő kapcsolási rajz

A végfok bemenetén (in) rögtön egy R-C tagot találunk, aminek a feladata hogy beállítsa a bemeneti érzékenységet, és illessze az előző fokozatra erősítőnket. Az R2 C2 most úgy van beállítva, hogy egy átlagos kimeneti jelű berendezésre lehessen csatlakoztatni, például CD lejátszó, számítógép, vagy keverő. Az első R-C tag nélkül is működik az erősítő, de romlik a hangminőség, és tranziens torzítások léphetnek fel.

A kapcsolás negatív visszacsatolásos, ami azt jelenti hogy a kimenet (out) és a negatív bemenet (IC 2) össze van kötve egy visszacsatoló ellenállás párral (R6 és R5). Ezeknek az ellenállásoknak a hányadosa határozza meg az erősítést. Jelenleg PA, azaz nagyteljesítményű célokra használjuk az áramkört, így a visszacsatolás értéke viszonylag nagy (47K ohm és 1,5K ohm). Az erősítés ebben a megvalósításban: 1500 Ohm/47K Ohm = 32 dB. Természetesen ennél nagyobb erősítés is beállítható, de a gyártó szerint, és a tesztek szerint is ez az optimális érték.

Következő fontos alkatrész, a C6, C8  kondenzátor, melyek lényegében a tápegység részét képezik. Ezek végzik az egyenirányító felől érkező nem egyenletes jel simítását, így csökkentve a kimenetre kerülő búgási feszültséget. Ezen kívül átmeneti energia tároló szerepét is betöltenek, mivel egy erősítőn általában nem állandó jel van, hanem teljesen változó. Az erősebb hangoknál, például lábdoboknál, a végfoknak több áramra van szüksége a nagyobb kimeneti teljesítményhez, és ezt a többlet áramot a kondenzátorból veszi ki, ami ezután a csöndesebb résznél újratölti magát. Ez a kétszer 1.000u elég ennek az erősítőnek, megfelelő hálózati trafó mellett. Természetesen ez az az érték, amit nyugodtan lehet növelni, így felkészítve az erősítőt a nagy dinamikai változásokkal járó zenékre. Természetesen azért nem kell túlzásokba esni, de az igazán audiofil olvasók elmehetnek akár 10.000u-ig is. FIGYELEM! Ennek az alkatrésznek a bekötésekor figyeljünk nagyon a polarizációra, mert egy ekkora kondi már elég nagyot tud robbanni rossz bekötés esetén. Javaslom, hogy kétszer háromszor is ellenőrizzük a polaritást, és az első bekapcsolás előtt újra ellenőrizzük.

A kapcsoláson található (K1) MUTE kapcsolót érdemes azonnal egy vezetékdarabbal helyettesíteni, mivel az esetek legkisebb százalékában fordul elő hogy hangtalan erősítőt akarunk járatni.


 
 
1
Következő  
 
Színpadi hangfal
Hangfal (Online zenei folyóirat)
Nortyx Hangstúdió

RSS Hírcsatorna

 
Interjú | Szakbarbár | Csináld magad | Kifutó | Koncert | Interaktív | Galéria | Apró | Archívum | Kapcsolat | Partnerek

Készítette a Nortyx Web és Hangstúdió, Rendezvénytechnika, Esküvői weboldal készítés